Szukasz oryginalnego przepisu, który zagości na Twoim stole podczas imprezy? Babka majonezowa z oreo z pewnością zaskoczy Twoich gości i ich podniebienia. Wystarczy, że znajdziesz trochę czasu i zapoznasz się z tym przepisem.
Babka majonezowa – jakich składników będziesz potrzebować?
Babka majonezowa wilgotna to doskonały i szybki przepis na to, aby zachwycić swoich gości. Do tego przepisu będziesz potrzebować:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek majonezu
- 16 ciasteczek oreo
Brzmi abstrakcyjnie? Pzepis na babkę majonezową na pierwszy rzut oka może trochę tak brzmi, natomiast smak napewno zwali Cię z nóg! Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, że efekt końcowy naprawdę jest tego wart. 4 jajka wbij do miski i dokładnie ubij je z cukrem i cukrem waniliowym na puch, do tej masy stopniowo dodaj przesianą przez sitko mąkę.
Dzięki przesianiu mąki przez sitko zyskasz większą objętość ciasta. Następnym krokiem będzie wymieszane dotychczasowej masy z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy 5 łyżek majonez. Tak, majonezu! Teraz wszystko dokładnie zmiksuj do dokładnego połączenia. Masa nie może mieć żadnych grudek, wszytsko musi dokładnie się połączyć, to pozwoli ciastu świetnie wyrosnąć!
Oryginalne połączenie smaków
Na koniec wystarczy, że 16 ciasteczek oreo (ilość przybliżona, możesz dać więcej, możesz dać mniej w zależności od tego jaki efekt słodkości chcesz uzyskać) pokruszyć na nieco mniejsze kawałki tak, aby lepiej się wymieszały z pozostałą masą. Ciastka dodaj do aktualnego ciasta i delikatnie połącz wszystko za pomocą szpatułki (ciasto jest bardzo lekkie, więc ciastka w trakcie pieczenia osadzają się na spodzie co da niesamowity efekt i chrupki smak).
Na koniec przygotuj formę, najlepiej o wymiarach 40×9 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, dzięki temu ciasto nie przyklei się do spodu. Następnie przełóż ciasto, na blaszkę i lekko go wyrównaj. Wstaw do nagrzanego (180 stopni) piekarnika. Piecz wszystko około 35-40 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną babkę majonezową pozostaw na kilku minut do wystygnięcia i podaj, tak jak lubisz, swoim gościom.