Od wielu lat do wypieków stosuje się masło, ponieważ składnik ten zawsze był łatwo dostępny, a do tego ciasta, które wychodziły na maśle, zawsze były niezwykle smaczne. W dobie, gdy w kuchni nastała moda na zdrowe jedzenie, obecność masła może wydawać się nie na miejscu.
Jak się jednak okazuje, nie trzeba rezygnować z pieczenia ulubionych ciast, ponieważ można w łatwy sposób zmienić ich skład tak, że nadal będą przepyszne, a do tego będą o wiele zdrowsze. Płynne oleje są bardzo dobrym zamiennikiem masła i nie trzeba się martwić o to, że wyjdzie nam zakalec.
Olej zamiast masła
Ciasto drożdżowe z olejem, zamiast masła może być jak najbardziej udanym eksperymentem, ponieważ olej jest bardzo dobrym zamiennikiem. Trzeba mieć jednak na uwadzę szczególnie pewną kwestię. Istotną kwestią przy robieniu ciasta drożdżowego z olejem, jest zachowanie odpowiednich proporcji. Jak się okazuje, tradycyjne masło zawiera w sobie 82 procent lipidów, natomiast olej posiada aż 100 procent lipidów.
Z tego też wynika, że zastępując masło olejem, trzeba pamiętać o tym, aby dodać go nieco mniej. Przyjmuje się, że za każde 100 gramów masła, powinno się dać 304 łyżki oleju.
Dlaczego warto używać oleju zamiast masła?
Masło według badań wpływa negatywnie na organizm człowieka, dlatego zaleca się, aby ograniczać spożywanie tej substancji. W obecnych czasach, również cena masła jest dosyć wysoka. Dlatego też robiąc ciasto drożdżowe z olejem zamiast masła, nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale również i oszczędzamy. Sam olej rzepakowy ma praktycznie każdy w swojej kuchni, ponieważ, często jest on wykorzystywany do przyrządzania różnych potraw.
Olej rzepakowy jest również bogaty w tłuszcze roślinne, które mają działanie przeciwzapalnie i chronią również bardzo dobrze serce człowieka. Jak wiec widać, zastąpienia masła olejem, przynosi wiele korzyści. Być może więc warto w swojej kuchni wykonać taki eksperyment, a być może kondycja naszego organzmu się poprawi, dzięki takiej małej zmianie. Dlatego warto przygotowywac tego rodzaju ciasta z olejem zamiast masła.