Ciasta tortowe, czy też ciasta tortowe przekładane, cieszą się sporą popularnością nie tylko ze względu na ich wyborny smak ale też ich okazałość, która zawsze robi spore wrażenie na gościach. Są też dość uniwersalne, sprawdzą się na wiele okazji, będą choćby doskonałym pomysłem po prostu na niedzielę dla członków rodziny.
Ponadto, ciasta tortowe na imieniny również są strzałem w dziesiątkę, a warto je wziąć pod uwagę także i przy wielkich uroczystościach! W tym artykule prezentujemy sprawdzony przez gospodynie i gospodarzy przepis na pyszne ciasto tortowe!
Przepis na bezowe ciasto tortowe – Dakłas
To francuskie ciasto już od lat robi wielką furorę także i w Polsce. Wielu fanów zyskało chociażby przez popularną kawiarnię “Sowę”, w której bardzo często można Dakłasa zakupić.Jest pyszne, oryginalne, a do tego bardzo ładnie się prezentuje, ciesząc nie tylko podniebienie ale i nasze oczy. Jak samemu zrobić ciasto bezowe? Na to pytanie odpowiedź znajdziesz poniżej!
Potrzebne składniki
- Białka jajek – 6
- Biały cukier – 20 dag
- Brązowy cukier – 5 łyżek
- Ocet – 1 łyżeczka
- Daktyle pokrojone – 8
- Szczypta soli
- Serek mascarpone – 250 g
- Pogniecione orzechy włoskie – 150 g
- Śmietana kremówka – 200 ml
Opcjonalnie:
- Masa krówkowa (kajmakowa) – 1 czubata łyżka – Dla fanów bardzo słodkich deserów
- Borówka – zależnie od preferencji – Bardzo polecamy dodanie jej żeby nieco zneutralizowała słodycz!
Masa
Najpierw ubij śmietanę kremówkę. Następnie w osobnym pojemniku zrób to samo z serkiem mascarpone, po czym dodaj do niego masę kajmakową (jeśli chcesz) i ubij je jeszcze razem, tak by tworzyły jednolitą masę. Następnie dodaj orzechy i połowę daktyli, w zależności od preferencji wrzuć również borówki. Dodaj ubitą wcześniej śmietanę, wymieszaj wszystko razem i masa jest gotowa!
Beza
Ubij białka ze szczyptą soli i dodaj ocet. Następnie porcjami wsypuj cukier. Ubijaj dość długo, tak żeby uzyskać gęstą i jednolitą masę, drobinki cukru nie mogą być wyczuwalne! Następnie dodaj drugą połowę daktyli i wymieszaj. Całość podziel na dwie części, tak żeby uzyskać dwie połówki bezy na koniec. Piecz w temperaturze 180℃ przez 5 minut, a następnie w 140℃ przez 90 minut. Kiedy beza już się upiecze należy poczekać chwilę do jej ostygnięcia. Potem położyć masę na jednej części, a drugą przykryć całość. Tak zrobione ciasta tortowe, przed spożyciem, zaleca się włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.