Ciasto z serków Danio to propozycja lekkiego ciasta dla całej rodziny. Zachwyca smakiem, jest puszyste i bardzo proste do zrobienia. Swoją nazwę wzięło od serków homogenizowanych z których jest zrobione, a innym często spotykanym określeniem jest również sernik z danio. Smak jest lekko cytrusowy, ponieważ ciasto ma w dodatku galaretkę cytrynową i dżem brzoskwiniowy.
Składniki na ciasto
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 opakowań budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem Danio
- 500 g serka homogenizowanego Danio
- 600 ml śmietanki 30% lub 36% (schłodzonej)
- 1 opakowanie galaretki cytrynowa
- 200 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki
Dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
- płatki migdałowe lub 24 biszkopty (do dekoracji – opcjonalnie)
Przepis na ciasto danio
Białka zmiksować z cukrem aż będą gęste, puszyste, białe i ubite na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier i po jednym żółtku. Dolać zimną wodę i olej. Budynie należy przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia i mąką oraz delikatnie dodać do masy, miksując na niskich obrotach.
Blaszkę 21×32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać i wyrównać ciasto. Tak przygotowane wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na tryb góra-dół i piec ok. 30-35 min. Biszkopt można sprawdzić za pomocą wykałaczki, która po włożeniu w ciasto powinna być sucha. Następnie należy wystudzić ciasto danio i pokroić na dwa blaty. Tak przygotowane oba kawałki trzeba nasączyć np. herbatą lub wodą z sokiem cytrynowym, aby ciasto było odpowiednio wilgotne.
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i dodać do masy serki danio oraz zimną, ale wciąż płynną galaretkę.
W formie do pieczenia umieścić jeden blat i wylać na niego masę, a następnie wyrównać i przykryć drugim blatem. Wierzch ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym i udekorować według uznania. Gotowe ciastko z serków danio należy umieścić w lodówce i schłodzić przez przynajmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.