Skip to content
Skip to content
Fascynacje ANI

Fascynacje ANI

  • Strona główna
  • Przepisy
  • Dla dzieci
  • Ciekawostki
ciasto z serków danio

Jak zrobić ciasto z serków Danio?

ania091bp2023-02-242023-03-17

Ciasto z serków Danio to propozycja lekkiego ciasta dla całej rodziny. Zachwyca smakiem, jest puszyste i bardzo proste do zrobienia. Swoją nazwę wzięło od serków homogenizowanych z których jest zrobione, a innym często spotykanym określeniem jest również sernik z danio. Smak jest lekko cytrusowy, ponieważ ciasto ma w dodatku galaretkę cytrynową i dżem brzoskwiniowy.

Składniki na ciasto

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 opakowań budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem Danio

  • 500 g serka homogenizowanego Danio
  • 600 ml śmietanki 30% lub 36% (schłodzonej)
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowa
  • 200 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki

Dodatkowo

  • 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
  • płatki migdałowe lub 24 biszkopty (do dekoracji – opcjonalnie)

Przepis na ciasto danio

Białka zmiksować z cukrem aż będą gęste, puszyste, białe i ubite na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier i po jednym żółtku. Dolać zimną wodę i olej. Budynie należy przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia i mąką oraz delikatnie dodać do masy, miksując na niskich obrotach. 

Blaszkę 21×32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać i wyrównać ciasto. Tak przygotowane wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na tryb góra-dół i piec ok. 30-35 min. Biszkopt można sprawdzić za pomocą wykałaczki, która po włożeniu w ciasto powinna być sucha. Następnie należy wystudzić ciasto danio i pokroić na dwa blaty. Tak przygotowane oba kawałki trzeba nasączyć np. herbatą lub wodą z sokiem cytrynowym, aby ciasto było odpowiednio wilgotne.

Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i dodać do masy serki danio oraz zimną, ale wciąż płynną galaretkę.

W formie do pieczenia umieścić jeden blat i wylać na niego masę, a następnie wyrównać i przykryć drugim blatem. Wierzch ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym i udekorować według uznania. Gotowe ciastko z serków danio należy umieścić w lodówce i schłodzić przez przynajmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.

Nawigacja wpisu

Previous: Super efekty pasty Biała Perła
Next: Ciasto tortowe na każdą okazję

Inne ciekawe posty

ciasto 12 łyżek

Pyszne włoskie ciasto z 12 łyżek

2023-03-172023-03-17 ania091bp
ciasto drożdżowe z suchych drożdży

Przygotowujemy ciasto drożdżowe z suchych drożdży

2023-03-172023-03-17 ania091bp
babka majonezowa

Oryginalne ciasto – babka majonezowa z oreo

2023-03-172023-03-17 ania091bp