Ciasto 12 łyżek jest niezwykle szybkie i łatwe w wykonaniu. Istotne jest to, że do jego przygotowania wystarczy wykorzystać podstawowe składniki, które z pewnością każdy z nas posiada w swojej kuchni. Nie trzeba specjalnie jeździć po różnych sklepach szukając produktów, których nie stosujemy na co dzień i których nie wykorzystalibyśmy później do innych przepisów. Włoskie ciasto wykona nawet największy amator cukiernictwa! Ten przepis jest świetną propozycją w sytuacji, kiedy za chwilę mają odwiedzić nas niespodziewani goście. Gwarancją jest to, że „ciasto 12 łyżek” będzie smakować każdemu. Nie dość, że szybko przygotowuje się je to jeszcze szybciej znika ze stołu. Ciasto 12 łyżek z owocami będzie jeszcze smaczniejsze, mimo że nie są one uwzględnione w oryginalnym przepisie.
Składniki:
- 12 łyżek mleka,
- 12 łyżek cukru kryształu,
- 12 łyżek oleju,
- 12 łyżek mąki pszennej tortowej,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- wyciśnięty sok z połówki cytryny
- cukier puder – do posypania wypieku.
Sposób przygotowania
Do jednej miski należy: wbić jajka i wsypać cukier, sól. Ubijać te składniki mikserem do momentu uzyskania jasnej oraz puszystej masy. Ewentualnie można wykorzystać trzepaczkę rózgową. Kiedy składniki połączą się ze sobą trzeba dodać do nich: mleko i olej oraz wyciśnięty sok z cytryny wraz ze skórką z wypatrzonej wcześniej cytryny. Wszystko razem przez krótki okres czasu ubijać mikserem, ale na najwyższych obrotach. Na koniec wystarczy przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką.
Formę do pieczenia posmarować masłem i posypać bułką tartą po całej powierzchni albo wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wlać przygotowane wcześniej ciasto. Całość wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piec w 180 stopniach z funkcją góra-dół bez termoobiegu przez około pół godziny. Po tym czasie najlepiej wbić w ciasto patyczek. Kiedy będzie on suchy to „ciasto 12 łyżek” jest już gotowe. W przeciwnym razie trzeba czas pieczenia nieco wydłużyć. Wszystko zależy głównie od piekarnika. Włoskie ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Później do ciasta 12 łyżek można dodac cukru pudru..